Anslut dig till oss

Ekonomi

Är du i behov av ett lån?

Publicerad

Låna pengar

Att låna pengar kan vara ett sätt att finansiera något som du behöver eller gärna vill köpa, men inte har möjlighet att betala meddetsamma. Men ett lån kostar pengar i form av avgifter och räntor. Att låna pengar är inte alltid en dum idé, men det finns vissa saker du bör tänka på.

Det finns mycket att tänka över

Det finns mycket att tänka över

Om det går att spara ihop till det du vill köpa kan det vara att föredra. Att ha ett lån är ett ansvar och det kommer att tillkomma avgifter, det kan därför vara smartare att spara ihop pengarna istället om du har möjlighet till det.

Tänk över hur mycket du kan tänka dig att betala i ränta och avgifter. Ju högre summa desto större del av ditt lån går åt till att betala av ränta och avgifter.

Tänk över vad det är du vill köpa. Det finns saker som ökar i värde med tiden, och dessa kan det vara bra att låna pengar för, eftersom du får mer tillbaka när du väljer att sälja dem. Ett exempel på detta är vissa bilar, viner och smycken. Men det finns också saker som inte har något värde utöver priset, och dessa är det inte alltid lika bra att låna pengar för. Exempel på detta är mat och budgetkläder.

Behöver du låna pengar med svag kreditvärdighet? Det är vanligt att man väljer ett snabbt sms lån om man har svag kreditvärdighet. En låg scoring på grund av många förfrågningar eller betalningsanmärkningar leder ibland till att man ofta väljer snabblån. Innan du väljer ett smslån, tänk på att det ofta innebär en högre ränta med extra kostnader på lånet.

Jämför lån

Jämför lån

Det är viktigt att jämföra lån för att hitta det bästa lånet. Det finns många låneförmedlare på nätet som kan hjälpa dig och de listar alla typer av lån så att du enkelt kan hitta rätt. Genom att använda en låneförmedlare sparar du både tid och energi, och så slipper du leta och kontakta alla banker enskilt.

En låneförmedlare är en tjänst som hjälper dig att jämföra olika typer av lån. Du fyller alltså i ett formulär med information om dina behov och din ekonomi, och sedan listar låneförmedlaren alla möjliga alternativ för dig. Det innebär att du inte behöver göra jobbet själv, och det finns inget krav på att du ska ta ett lån via låneförmedlaren. En låneförmedlare kan användas utan kostnad, och det finns flera olika tjänster att välja mellan.

Att tänka på när man jämför lån

Att tänka på när man jämför lån

Detta gör du för att hitta det mest förmånliga lånet. Men det räcker inte att jämföra lån i största allmänhet, du måste även jämföra rätt saker. För att slippa att få missvisande information är det viktigt att jämföra samma typ av lån.

Ett bolån och ett blancolån fungerar på olika sätt och har olika för- och nackdelar. Därför är det ingen större mening med att jämföra lån av så olika slag. Det finns låneförmedlare som specialiserat sig på lån utan säkerhet som jämför sådana lån. Den viktigaste faktorn för ett lån utan säkerhet är räntan, alltså det huvudsakliga priset du betalar för ett lån.

Det mest rättvisande måttet på den faktiska kostnaden för ett lån är den effektiva årsräntan. Med den effektiva räntan avses både låneräntan och alla övriga kostnader för ett lån. Det är en rekommendation att du tittar särskilt noga på den när du jämför olika lån

Varför jämför man lån?

Genom att jämföra lån hos låneförmedlare ställer du olika långivare och banker och deras erbjudanden mot varandra. Genom att ansöka om och jämföra lån får du automatiskt färdiga och personligt anpassade låneerbjudanden från många olika långivare och banker.

Varje lån erbjudande innehåller besked om saker som personlig ränta, effektiv ränta betalningsvillkor, månadskostnad och total kostnad för lånet. Du kan se vad det skulle kosta att ta ett lån på ett visst belopp hos ett stort antal långivare innan du tecknar ett lån.

Du har även möjlighet att få ett billigare lån med lägre ränta genom att använda en jämförelsetjänst för lån. Detta kan hjälpa dig att spara pengar. Det kan handla om stora summor när det gäller stora lån.

Slå ihop dina lån

Det kanske är så att du sedan tidigare har ett flertal lån och vill samla dem till en lägre ränta. Det kan vara smart att jämföra olika lånealternativ innan du bestämmer dig. Syftet med att lösa dyra lån och slå ihop dem till ett större är att få en lägre ränta och månadskostnad. När du att jämför olika långivare innan du väl fattar ett beslut ökar du dina chanser att få en lägre ränta när du samlar dina lån.

Det finns alltså en del saker man bör tänka på innan man tar ett lån, och det är inte alltid en dum idé. Men det är viktigt att man gör en bra bedömning innan man tar ett lån för att inte hamna i en ond cirkel av skuldsättning. Man bör också jämföra olika långivare för att hitta den som erbjuder det bästa villkoren för just dig och ditt lån.

Det finns mycket att tänka på, men det är viktigt att du gör en grundlig undersökning innan du tar ett lån. Detta för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för just dig och din ekonomi.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Ekonomi

Se till att du får det bästa låneerbjudandet: använd en lånejämförelsetjänst

Publicerad

Jämför lån

Det finns massor av alternativ att välja mellan när det gäller att ta lån eftersom i stort sett alla långivare erbjuder dig en offert så länge du uppfyller deras minimikrav. I det här läget är det dock upp till dig att välja vad som passar dig och din ekonomiska situation bäst.

Men det kan vara extremt tidskrävande, och du kan välja fel om du har otur och inte ha gjort tillräckligt med research.

För att göra sökandet efter det bästa lånet för din situation enklare och snabbare kan du med fördel använda dig av en lånejämförelsetjänst. Med en sådan tjänst kan du hitta SMS lån, billån, samlingslån och liknande och sedan jämföra dessa med varandra för att säkra det bästa erbjudandet.

Så fungerar det

När du väl hittat en lånejämförelsetjänst du vill nyttja hittar du all nödvändig information om olika lån, vilket kan hjälpa dig ta reda på vilket lån som är bäst för dig. Genom att klicka dig vidare på alternativen kan du också kontrollera huruvida du kvalificerar dig för lån från olika långivare eller inte.

När du är redo att välja ett av de lån som listas är det viktigt att du har följande viktiga punkter i åtanke:

 • Hur mycket du kan låna.
 • Lånets löptid.
 • Räntan på lånet.

Att jämföra lån kan ge dig lägre ränta

Den största fördelen med att använda en jämförelsetjänst är att du kan hitta ett billigare lån. Att ta ett lån kan trots allt vara väldigt dyrt. För att minimera kostnaderna bör du därför jämföra lån från olika långivare.

Istället för att göra detta manuellt själv och slösa din tid, och för att inte tala om att skada din kreditvärdighet på grund av många kreditupplysningar, kan du använda dig av en jämförelsetjänst.

Det har faktiskt visat sig att konsumenter kan få lägre räntor genom sådana tjänster eftersom de ökar konkurrensen på marknaden och därmed pressar ner räntorna.

Din kreditvärdighet spelar stor roll

Om det är ett lån utan säkerhet du hade tänkt ansöka om är det viktigt att känna till att det är mer sannolikt att långivarna godkänner ansökningar från personer med god kreditvärdighet. De kikar på detta för att kontrollera huruvida du har realistiskt sett råd med ett lån eller inte.

Långivare kikar även på dina nuvarande skulder, exempelvis befintliga lån och krediter. Dessutom kan en långivare se dig som en person som kämpar ekonomiskt om din kreditupplysning visar att du har gjort många låneansökningar nyligen.

Med det sagt, bara för att du jämför lån för att hitta det bästa erbjudandet betyder det inte nödvändigtvis att du beviljas ett lån med låg ränta. Din kreditvärdighet spelar också stor roll, så se till att du förbättrar den innan du ansöker om lånet.

Vad behöver jag veta innan jag ansöker om ett lån?

Innan du tar ut ett lån måste du försäkra dig om att du förstår alla risker som är involverade. Du kan försämra din kreditvärdighet om en långivare avslår din ansökan eller om du inte betalar tillbaka i tid, så ansök bara om lån om du är säker på att du har råd med återbetalningarna.

Fortsätt läsa

Ekonomi

Förbättra din privatekonomi 3 tre steg 

Publicerad

Med tanke på de ekonomiska oroligheter som vi numera upplever i samhället, kan det vara en bra idé att titta lite närmare på vad du kan göra för att förbättra din privatekonomi. På så sätt kan du lindra eller förhindra den ekonomiska stress som många känner i dagens läge.

Det kan även vara en bra idé att förbättra andra saker i ditt liv. Träna mer, ät mer hälsosamt eller ta del av casino kortspel tips och regler om du funderar på att spela kortspel. På så sätt får du bättre förutsättningar att lyckas.

3 saker du kan göra för att förbättra din privatekonomi

Nedan är viktiga exempel:

Öka dina inkomster

Även om en sänkning av dina utgifter är ett effektivt sätt att förbättra privatekonomin, finns det få andra saker som kan påverka situationen lika mycket som ökade inkomster.

Har du möjlighet att löneförhandla? Gör det! Detta gäller inte minst om du har specialistkompetens som ingen annan i företaget har. Om så inte är fallet kan du titta lite närmare på vad din arbetsgivare behöver, och sedan utbilda dig eller på annan sätt skaffa den erfarenhet och kunskap som krävs för att få en högre lön.

Du kan även jobba extra eller starta eget företag. Idag är det enklare än någonsin att komma igång med sitt egna företag, mycket tack vare de stora tekniska framsteg som har gjorts. Men akta så du inte bränner ut dig!

Akta dig för livsstilsinflation

Va? Livsstilsinflation, vad är det för något? Kort och gott handlar det om att man ökar utgifterna i takt med att inkomster stiger. Låt oss säga att du får en löneökning på 20%. Om du då ökar dina utgifter med 20% har du fallit offer för livsstilsinflation.

Detta är något som kan vara förödande för din privatekonomi, och gör att din ekonomiska situation inte förbättras, trots att du har mer pengar att röra dig med varje månad.

Därmed bör du vara försiktig med att öka utgifterna i takt med att dina inkomster ökar. Om du vill bli förmögen eller helt enkelt bara förbättra din privatekonomiska situation, rekommenderar vi att du håller i pengarna istället för att spendera dem.

Fokusera på kvalité

Att fokusera på kvalité är viktigt inom de flesta punkter i livet, inte minst när det gäller köp av produkter och tjänster. En kvalitetsjacka kan hålla 10 gånger längre än en billigare variant, men kostar kanske endast två gånger så mycket. Därmed kan du i många fall tjäna pengar på att spendera lite mer på kvalité. Det finns dock många fall där ett högt pris inte nödvändigtvis betyder kvalité, t.ex. lyxmärken och andra kända varumärken där du istället betalar för en viss status. Därmed bör du vara försiktig och faktiskt kontrollera att det högre priset är förenat med en högre kvalité.

Fortsätt läsa

Ekonomi

Vad är sms-lån?

Publicerad

Hur funkar sms lån?

Bara namnet sms-lån kan få det att rysa i många människor. Denna hemska variant på lån som har enorma räntor och driver folk till att fördjupa sina spelmissbruk, eller? I den här artikeln reder vi ut vad ett sms-lån är och förklarar varför det inte behöver vara riktigt så illa.

Bakgrunden till sms-lån

Bakgrunden till sms-lån

Sms-lån kom under 2006 och lockade med rubriker som “sms-lån med betalningsanmärkning” och “snabblån utan UC”.

Det gick till så att låntagaren skickade ett sms till ett nummer, därav namnet, och fick inom några minuter besked om lånet var beviljat. Lånet betalades sedan omgående ut till ett bankkonto och pengarna kunde användas.

Varför fick sms-lån då en negativ innebörd? Ofta hade lånen otroligt hög ränta, om ränta ens nämndes. Lånade du 1 000 kr kunde det vara så att du skulle återbetala lånebeloppet samt 1 000 kr i kostnad inom kort. Det kunde finnas möjlighet att förlänga återbetalningstiden och då blev det mycket dyrare.

Så är det inte längre. Ordet sms-lån finns kvar då det är ett väl inarbetat namn på olika typer av snabblån. Sedan 2019 finns en uppdatering i konsumentkreditlagen som reglerar högkostnadskrediter och gör det mycket säkrare för dig som låntagare. Idag kan du jämföra sms-lån och upptäcka att det finns fördelaktiga räntor. 

Trygghet i att ansöka om sms-lån

Trygghet i att ansöka om sms-lån

En långivare måste idag leva upp till en rad olika lagar och regler – en trygghet för dig som konsument. Några av dessa är:

 • Tillstånd från Finansinspektionen
  För att i Sverige få erbjuda sms-lån (och alla andra typer av lån) krävs tillstånd från Finansinspektionen. Först görs en ansökan som ska beviljas. Blir den beviljad kommer tillsyn från både Konsumentverket och Finansinspektionen att ske. Det krävs också kvartalsvisa rapporter som visar att verksamheten sköts korrekt.
 • Kreditprövning
  – I lagen är det reglerat att en kreditprövning måste ske. Långivaren måste alltså säkerställa att betalningsförmåga finns, det vill säga att konsumenten har råd att återbetala lånet.
 • Distansavtalslagen
  – Ansöker du om ett lån online är det bra att veta om dina rättigheter. Distansavtalslagen gäller och omfattar alla lån. Den innebär att du har rätt till att ångra hela lånet utan kostnad inom 14 dagar. Kan vara användbart om du kommer på att lånet inte var nödvändigt.

Dessa punkter är till för konsumentens säkerhet och för att ha en reglerad marknad när det kommer till olika krediter och lån.

Snabblån och sms-lån

Snabblån och sms-lån

Snabblån och sms-lån är begrepp som ofta blandas på samma sida. Det är samma lån, bara två olika namn. Ett typ av lån med mindre belopp och kortare återbetalningstid.

Vanligt att använda om en oförutsedd händelse inträffar och det krävs pengar väldigt snabbt. Pengarna kan användas till vad som helst – betala bilen på verkstaden, köpa ny kyl och frys eller när något liknande inträffar.

Tänk på att sms-lån har en kort återbetalningstid som vanligen löper på 30 till 90 dagar. Om återbetalning inte sker inom den angivna tiden blir det snabbt väldigt dyrt. Ett bra alternativ när livet inte riktigt blir som tänkt, så länge lånet sköts på rätt sätt och återbetalas i tid. Det är alltså inte en låneform som är lika dyr som den var i början av 2000-talet – däremot är det fortfarande en av de dyraste låneformerna på marknaden.

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar

Copyright © 2022 Direktnytt.se