Anslut dig till oss

Ekonomi

Är du nyfiken på indexfonder? Läs om hur det funkar!

Publicerad

Bild på indexfonder

Att investera i en indexfond, till skillnad från enskilda aktier, är som att köpa en del av ett index. Index fungerar som standardmått för förändringar inom en viss uppsättning värdepapper. De tjänar som en måttstock för att mäta aktiemarknadens hälsa i allmänhet, liksom hälsan i vissa sektorer. I denna definition är en indexfond en samling värdepapper som är avsedda att spegla och följa ett visst marknadsindex.

På vilket sätt skiljer sig indexfonder från traditionella värdepappersfonder?

På vilket sätt skiljer sig indexfonder från traditionella värdepappersfonder?

Fonder hanteras först och främst av fondförvaltningsföretag. Dessa fondförvaltningsföretag väljer också de värdepapper som fonden ska investera i. Det finns också en skillnad mellan passiva och aktiva investeringar.

När en fondförvaltare använder sig av aktiv förvaltning måste han eller hon ägna mer tid och kraft åt att bestämma vad som ska förvärvas och vad som ska säljas. Detta innebär att förvaltningsavgifterna kommer att stiga som ett resultat av detta.

Indexfonder skiljer sig därför från typiska fonder genom att de inte förvaltas aktivt. En indexfond följer bara ett visst index, den fattar inga aktiva beslut eller förändringar. Som ett resultat av detta är indexfonder billigare.

Är det värt att placera pengar i indexfonder?

Indexfonder har visat sig vara ett av de bästa valen för enskilda investerare, och undersökningar visar att mindre än 1 % av de investerare som handlar med aktier överträffar marknaden över tid. Inte ens de skickligaste aktiehandlarna kan överträffa indexet, vilket gör indexfonder till ett säkert alternativ för de flesta investerare.

Indexfonder kan vara ett säkert alternativ

Indexfonder kan vara ett säkert alternativ

Marknaden är ett virrvarr av konkurrerande intressen. Därför är framtida händelser inte förutsägbara. Politik, psykologi och konflikter är några av de avgörande variablerna. Till och med vädret kan påverka ett företags resultat.

När det gäller investeringar på aktiemarknaden är indexfonder ett bättre och säkrare alternativ för de allra flesta människor än att försöka utveckla sin egen aktieportfölj från grunden. Som privat investerare finns det dock några överväganden som du måste ha i åtanke innan du investerar i indexfonder. Se innehållsförteckningen nedan för mer instruktioner:

Är det alltid en bra idé att investera i indexfonder?

Eftersom indexfonder bäst används för långsiktiga investeringar måste du ha en definierad tidsperiod när du investerar i indexfonder. Indexfonder är ett utmärkt alternativ för investerare som väljer att vara passiva och fokusera på långsiktiga investeringar.

Investeringar i enskilda aktier kan vara vettiga ibland, men de är inte alltid nödvändiga. Efter en finanskris till exempel. För investerare är det möjligt att köpa ett större antal aktier till ett lägre pris och sedan sälja dem när marknaden stabiliseras.

Låga kostnader

Låga kostnader

Att investera i indexfonder med låga kostnader är en utmärkt idé. Investera i en indexfond med ett lågt kostnadsförhållande på 0-0,30 procent, och du kommer att klara dig bra.

Även om indexfonder ofta har billigare kostnader är det inte alltid så. Som privat investerare bör din första oro vara de billiga avgifterna. På så sätt behöver du inte betala en förvaltningsavgift för att få tillbaka dina pengar.

Investera ett litet belopp varje månad

Gör inte allt för komplicerat! På finansmarknaden finns det många smarta människor som ägnar timmar åt att analysera värdet på olika aktier.

Det finns inget sätt att förutsäga den framtida utvecklingen för en enskild aktie eller fond. Därför bör du undvika att försöka förutsäga marknaden. Avsätt regelbundet medel för investeringar. För långsiktiga investeringar rekommenderar vi att du köper indexfonder och säljer dem när du behöver eller inte längre vill ta några risker.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Ekonomi

Vad är blancolån?

Publicerad

Bild på ett blancolån

Varje år så tecknar hundratusentals svenskar upp sig på olika former av lån. Bland de vanligaste typerna så hittar vi blancolån. Blancolån har ett onödigt komplicerat namn och är i själva verket ett väldigt vanligt lån att teckna upp sig på.

I den här texten kommer vi att gå igenom allt som man kan behöva veta för att få en överblick och en grundläggande förståelse för vad blancolån är för någonting. Blancolån tas utan säkerhet och är vanligt att teckna upp sig på för en lång rad olika anledningar, men det vanligaste är för att finansiera lite större köp såsom renoveringar av hemmet eller för att köpa en bil.

Vad betyder blancolån?

Blancolån kallas ibland för privatlån och är ett lån utan säkerhet. Det är ett lån som är menat att användas till konsumtion eller praktisk användning, och till skillnad från ett lån med säkerhet så tas det inte en bil, bostad eller någonting annat i säkerhet.

Man tecknar även ett blancolån utan kontantinsats, och istället så gör det en kreditupplysning för att ta reda på hur din kreditvärdighet ser ut.

Om banken eller långivaren bedömer att du kan betala tillbaka pengarna som du har lånat så kommer lånet i sin tur också att beviljas. Detta betyder att om du är intresserad av att ta ett blancolån utan uc kommer räntan att vara så hög att det blir en väldigt dålig idé rent ekonomiskt. Detta betyder också att det kan vara väldigt svårt att ta ett blancolån med betalningsanmärkningar eftersom du i praktiken lånar med bara ditt rykte som insats och säkerhet.

Om du vill ta ett blancolån

Om du vill ta ett blancolån

Om du är intresserad av att ta ett blancolån så finns det en del saker som är bra att veta innan man tecknar upp sig på någonting. Det viktigaste du behöver göra om du ska ta ett blancolån är att se till att du väljer ett blancolån vars ränta är fördelaktig för dig och din ekonomi.

Det enklaste sättet att hitta ett blancolån med lägst ränta är genom att göra en jämförelse av olika långivare.

Självklart så kan du klicka dig runt bland olika hemsidor och liknande tills du hittar ett lån som passar dig och din situation, men detta är långt ifrån det smidigaste. Om du gör det på det här sättet så löper du också stor risk att missa ett bra erbjudande och kan även gå miste om det billigaste blancolånet. Istället är det bättre att du använder dig av en oberoende jämförselsetjänst såsom Enklare.

Med Enklare.se så får du en överblick kring vilka olika lån som finns tillgängliga för dig, samt får direkt information om vad lånet i fråga hade kostat över tid. På så sätt så kan man välja det lånet som passar bäst in på ens egen situation utan att behöva lägga ner allt för mycket tid eller ansträngning och du kan även ansöka direkt via Enklares hemsida. Där kan du även få mer information kring hur ett blancolån fungerar i praktiken.

En video från enklare.se som har tagit fram en snabb & smidig lösning när det gäller blancolån:

Vad har blancolån för ränta?

Räntan på blancolån skiftar från bank till bank och långivare till långivare. Oftast ligger den på runt 2-11 % beroende på var du tecknar upp dig på lånet samt hur din ekonomi ser ut.

Var kan man ta ett blancolån?

Var kan man ta ett blancolån?

Idag så erbjuds blancolån av så gott som alla stora svenska banker. Du kan teckna ett blancolån hos länsförsäkringar, SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och många fler.

Detta är det absolut vanligaste eftersom man redan har en association till banken. Det går även att vända sig till lånföretag som går att hitta via tjänster som Enklare, någonting som vi pratar mer om i detalj tidigare. Det spelar egentligen ingen roll var du tecknar lånet, så länge du ser till att du får så fördelaktiga villkor som möjligt.

Se till att du har tänkt igenom ditt beslut och att du har räknat på allt

Ett blancolån kan vara ett fantastiskt verktyg för att göra någonting som annars inte hade varit möjligt helt och hållet genomförbart. Se till att du har tänkt igenom ditt beslut och att det verkligen är nödvändigt för dig att låna pengar. Se även till att du har budgeterat för att klara av avbetalningarna för att inte hamna i en ohållbar ekonomisk sits.

Fortsätt läsa

Ekonomi

Det är bra att jämföra lån 

Publicerad

Jämför lån

Det är inga konstigheter i dagens Sverige att delar av ett hushåll eller ens privata ekonomi består av lån i olika former. Eftersom lån oftast medför en kostnad i form av uppläggningsavgifter, amorteringar och räntor är det viktigt att göra en jämförelse innan man väljer vilken aktör på marknaden man vill låna av.

Genom att jämföra får man en bra överblick över de sammanlagda kostnaderna för olika lån som finns och man kan fundera på om man faktiskt har råd att ta lån.

Antalet långivare på marknaden är många och fler tillkommer hela tiden, vilket gör det svårt att hitta det lån som passar en bäst. Att jämföra lån, uppläggningsavgifter, lånebelopp, lånets löptid, ålderskrav och ifall det krävs en viss inkomst för att få ta lånet hjälper dig att fatta ett beslut. 

Vad krävs för att kunna ta ett lån?

Vad krävs för att kunna ta ett lån?

Kravet är att man är minst 18 år, men vissa långivare har valt en ännu högre ålder. Man kan även ha en medsökande eller med en borgenär för att försöka påverka räntan ytterligare.

Man ska även vara folkbokförd i Sverige sedan ett år tillbaka och inte ha några betalningsanmärkningar. Utöver detta ska man ha någon form av inkomst för att bli godkänd för att få ett lån.

En god kreditvärdighet förenklar såklart processen. Det är en faktor som talar om hur bra du skött din ekonomi hittills och därmed sannolikheten att lånet betalas tillbaka i rätt tid. Det som kan påverka din kreditvärdighet är anställningsform, boendeform, inkomst, utgifter, betalningshistorik och antal lån man redan har. I övrigt tittar de på om du är gift, sambo och har barn. Dessa punkter kan påverka beslutet.

Säkerhet och ränta

Innan du söker ett lån är det viktigt att du gör vad du kan för att hitta den bank eller långivare som kan tillgodose dina behov, detta gäller oavsett vad du lånar pengar till. Det gör du lättast genom att jämföra lånen med varandra. Då kan du vara säker på att hitta ett lån med låg ränta. Om lånet gäller köp av en bil är det bästa att lämna bilen som säkerhet för att få bäst möjliga ränta.

Det spelar inte roll vad du vill låna pengar till eller hur mycket pengar du vill låna. På en del jämförelsesidor som Moneezy, har de redan jämfört många olika banker, långivare och låneförmedlare, så att du ska kunna hitta det billigaste och bästa lånet med som passar dig.

Tips för att låna pengar med låg ränta

Tips för att låna pengar med låg ränta

Se över och avsluta onödiga krediter och abonnemang som du inte längre använder. Krediter och abonnemang påverkar din ekonomi och så även din kreditvärdighet. Genom att avsluta abonnemang och krediter som du inte längre använder förbättrar du dina chanser att beviljas låg ränta.

Samla dina befintliga lån. Har du flera dyra smålån och krediter kan du samla dessa i ett större samlingslån. På så vis får du en bättre överblick över dina utgifter, men du kan även sänka dina räntekostnader och även förbättra din kreditvärdighet. Har du möjlighet att ha med en medlåntagare? Är ni två personer som står på lånet förbättrar detta dina möjligheter att beviljas en låg ränta.

Hur snabbt du kan låna?

När du behöver låna en mindre summa och vill ha den snabbt på kontot, kan ett snabblån, även känt som SMS-lån, vara ett alternativ. Räntorna är ofta högre så se till att du kan betala av lånet snabbt. Om du har många kreditupplysningar via UC och har svårt att få lån, kan ett alternativ vara att testa en långivare som erbjuder lån utan UC.

En del aktörer ger dig möjlighet att låna pengar snabbt utan inkomst, men det förutsätter att du har sparade pengar eller kan låna tillsammans med en medlåntagare. De flesta har dock inkomstkrav som du behöver uppfylla för att låna pengar.

Se över noga vilka krav de olika aktörerna ställer. Om din inkomst är låg kan detta påverka summan du önskar låna. Kom ihåg att en medlåntagare har samma betalningsansvar som du som huvudlåntagare har. 

Fortsätt läsa

Ekonomi

Nelly ökar omsättningen men minskar rörelseresultatet

Publicerad

Bild på Nellys logga

När det gäller nettoomsättningen ökade e-handelsverksamheten Nelly med 313 miljoner kronor under det tredje kvartalet jämfört med 306 miljoner kronor 2012. Det är en avsevärd minskning av rörelseresultatet på 27,3 miljoner jämfört med motsvarande period.

Nellys Aktiekurs

Nellys Aktiekurs

På Stockholmsbörsen hade Nellys aktiekurs vid lunchtid på onsdagen sjunkit med cirka 15 procent och handlades till cirka 31 kronor per aktie. Sedan årsskiftet har aktien sjunkit med 12 procent.

Kvartalets två första månader präglades av låg trafik och hård rabattpress, enligt Nellys vd Kristina Lukes. Ökade kostnader för direktmarknadsföring påverkade också slutresultatet. Kostnader på 22 miljoner kronor uppstod under kvartalet till följd av företagets lagerflytt.

Ett samarbete med Bianca Ingrosso

Bianca Ingrossos ”enorma effekt och skapade både trafik och försäljning” är en ljuspunkt för företaget.

Dessutom håller varumärket för närvarande på att ”ompositioneras” för att fokusera på ”en mer snävt definierad målgrupp” samt ett ”bredare utbud” och ”mer känslomässiga varumärkeskvaliteter”, vilket förklaras av företagets företrädare.

Att lägga tonvikten på jämställdhet, ”respektera jorden” och ”rättvist och jämlikt” i leveranskedjan är alla delar av Nellys trebenta strategi för hållbarhet, enligt Kristina Lukes från Nellys hållbarhetsinitiativ.

Fortsätt läsa
Annonsering

Trendar

Copyright © 2022 Direktnytt.se